Sunday 26 December 2010

Ako ukončiť štrikovanie

Ukončiť čiže zvliecť očká (cast off)  tak, aby sa nám vlna nevypárala je najjednoduchšia vec.
Ukážka vo videu:






Ako uštrikovať obratko alebo po anglicky 'purl'

V tomto videu si ukážeme ako uštrikovať obratko. So štrikovaním hladka-obratka je to ako s bicyklovaním. Ak sa to raz naučíte, už to nikdy nezabudnete. Trošku tréningu a môžte si uštrikovať svoj prvý šál. :)



Hladko-obratko môžte obmieňať a vytvárať tým rôzne vzory. Napríklad aj takýto:

Ako uštrikovať hladko alebo po anglicky 'knit'

Najdôležitejšia vec je naučiť sa hladko-obratko. Ak zvládnete toto, tak už viete vlastne všetko, čo k štrikovaniu potrebujete. Ostatné vzory sú už len obmenami a kombináciami hladka a obratka.
Na videu vám ukážem, ako uštrikovať hladko dvomi spôsobmi. Prvý spôsob je ten obyčajný, kontinentálny alebo náš slovenský, ak chcete. A druhý spôsob je takzvané anglické hladko, s ktorým sa pravdepodobne stretneme v návodoch ku štrikovaniu rôznych vecí. Enjoy.




A tu sú vzory detailnejšie ( v ukážke je len klasické hladko):

1. Ako si nahodiť očká na ihlicu alebo po anglicky - cast on

Prvá vec, ktorú potrebujete vedieť, ak chcete štrikovať je, ako si nahodiť(cast on) na ihlicu prvý riadok. Je to jednoduchý postup, ktorý treba zopárkrát zopakovať, aby ste vedeli odhadnúť ako voľne by očká (stitches) na ihlici mali sedieť. Nesmiete z nich urobiť uzlíky, ktoré neide zvliecť z ihlice, ale ani ich urobiť tak navoľno, že vám z ihlice zletia samé, keď ju otočíte do vertikálnej polohy. Všetky by sa mali podobať jedno druhému ako vajce vajcu. Vyskúšajte si na začiatok urobiť len 10 očiek. Potom vypárať a znovu. A znovu. Chce to cvik a trpezlivosť.
Ja vám ukážem postup, ktorý ma naučila moja babinka, môže sa kľudne líšiť od toho, čo ste videli u svojich starých mám, či známych.

Počet očiek závisí od toho, čo chcete štrikovať. Ak postupujete podľa nejakého návodu, ten hneď na začiatku špecifikuje, koľko očiek je potrebné si nahodiť( akej vlny a na aké ihlice tiež - ale nepredbiehajme, o tom nabudúce). Pre začiatočníkov stačí meter hocijakej vlny a pár ihlíc ľubovoľnej veľkosti na tento tréning. Určite nájdete zvyšky v maminej skrini. Ak nie, stačí malé klbko najlacnejšej vlny, akú nájdete v obchode.
Pozrite si toto video a skúste opakovať kroky.





Ospravedlňujem sa za kvalitu videa. Zatiaľ je to najlepšie, čo viem ponúknuť. Dúfam, že aj tak pomôže.

Saturday 25 December 2010

Prečo tento blog



Štrikovať ma naučila moja babinka. Mala som asi jedenásť a pamätám si presne, ako som s nožnicami trhala práve doštrikovaných pár riadkov, lebo boli tak natesno na ihlici, že sa z nej nedali stiahnuť.

Netrvalo dlho, naučila som sa hladko-obratko a uštrikovala prvý šál pre bratranca. Pri šáloch to ostalo dlhé roky. Najjednoduchšia vec. O čiapkách a rukaviciach som len snívala, pretože mi to prišlo ako najzložitejšia vec na svete. K štrikovaniu som sa vracala po niekoľkoročných prestávkach.

Až tohto roku som sa začala hrabať po internete v zložitejších veciach. Uchvátili ma niektoré stránky a nádherné vzory. Uštrikovať sa dá naozaj hocičo. Problém bol, že v slovenčine dokopy žiadne stránky neexistujú. A ak aj, je veľmi ťažké pochopiť napísaný návod. V angličtine som našla videonávody a hoci tu v Anglicku sa štrikuje trošilinku ináč - vlna sa drží v pravej ruke,(rozdiel asi taký istý ako keď porovnáte ich šoférovanie a naše-princíp ten istý, len šofér sedí napravo), dalo sa všetko krásne pochopiť. A ja som uštrikovala svoju prvú ponožku a čiapku.

Štrikovanie ma momentálne drží a nazvala by som ho svojim hlavným koníčkom.
Preto aj tento blog. Chcela by som pomôcť všetkým, ktorých štrikovanie uchvátilo a nevedia ako na to. Nie som expert, viem naozaj minimum, ale učím sa. A to, čo sa naučím, by som chcela naučiť aj iných. Jednoduché.
Tak do štrikovania, priatelia. :)